Björn Borg HK

Ombyggnad och tillbyggnad samt inredning av Ferdinand Bobergs gamla el-station vid Tulegatan till showroom och kontor.

”Tulestationen” byggdes 1903 av arkitekten Ferdinand Boberg för att fungera som omformarstation för Stockholms elektricitetsverk för försörjning av el till Vasastaden. Klassisk industriell arkitektur med fina detaljer, såsom ornament eller kapitäler ger ett starkt intryck på alla som kliver in i lokalen. Under senare år användes el-stationen till inspelningsstudio för Utbildningsradion.

Uppdraget Megaron
fick var att profilera Björn Borgs nya Huvudkontor i Stockholm. Profileringen av lokalen skulle vara stark och varumärket skulle genomsyra såväl de publika som de interna ytorna. Björn Borg HK ville skapa såväl en arbetsplats som en mötesplats där vardagen fungerar för kreativt skapande, finansiella problemställningar till Catwalk och mässor.

El-stationens råa arkitektur skapade fonden för de mjuka varor som skulle in. Synliga installationer, betong och glas i kontrast mot Björn Borgs signum – starka färger och mönster. En perfekt bakgrund för att skapa Björn Borgs egna hus mitt i staden. Den ovanliga takhöjden skapade möjlighet att bygga ett entresolplan över halva bakre delen av lokalen där vi skapade plats för kontor. Ett kontor som enbart är avskilt från besökare genom glasade balkongräcken. Personalen ville känna sig nära sina kunder. Entréplan planlades för reception, väntplatser, ”shops”, konferensrum, pentry/kafé och utställningshall som enkelt kan möbleras om för modevisningar såväl som mässa. Stora bolliknande armaturer med mönster från Björn Borgs egna mönsterarkiv drar blickarna upp mot de synliga installationerna och det öppna kontorsplanet som ”hänger” över reception och entré. 

De 2 övre planen disponeras för kontor i öppet landskap och interna mötes ytor. Här används starka kulörer inne i konferensrummen. Landskapet har en lugn färgsättning med avbrott av starkt kulörta inslag i utvalda möbler och tapeter – även dessa från Björn Borgs mönsterarkiv. Det kreativa dagliga arbetet med att skapa nya mönster och modeller ska inte störas av allt för många intryck.


Ombyggnad/Tillbyggnad/Inredning
Yta: 2 350 kvm
Uppdragsgivare: Björn Borg HK
Entreprenör: FSG AB
Fastighetsägare: Fabege
Ansvarig Inredningsarkitekt: Catharina Witte Wardell SIR/MSA
Ansvarig Byggnadsarkitekt: Anders Högberg SAR/MSA

Andra projekt