Project → Inredning

Björn Borg HK

Historik

”Tulestationen” byggdes 1903 av arkitekten Ferdinand Boberg för att fungera som omformarstation för Stockholms elektricitetsverk för försörjning av el till Vasastaden. Klassisk industriell arkitektur med fina detaljer, såsom ornament eller kapitäler ger ett starkt intryck på alla som kliver in i lokalen.
Under senare år användes el-stationen till inspelningsstudio för Utbildningsradion.

Uppdraget


Uppdraget Megaron fick var att profilera Björn Borgs nya Huvudkontor i Stockholm.
Profileringen av lokalen skulle vara stark och varumärket skulle genomsyra såväl de publika som de interna ytorna.
Björn Borg HK ville skapa såväl en arbetsplats som en mötesplats där vardagen fungerar för kreativt skapande, finansiella problemställningar till Catwalk och mässor.
Ombyggnad och tillbyggnad samt inredning av Ferdinand Bobergs gamla el-station vid Tulegatan till showroom och kontor.
Del av ombyggnadsprojekt Kv Apotekaren.

El-stationens råa arkitektur skapade fonden för de mjuka varor som skulle in. Synliga installationer, betong och glas i kontrast mot Björn Borgs signum – starka färger och mönster. En perfekt bakgrund för att skapa Björn Borgs egna hus mitt i staden. Den ovanliga takhöjden skapade möjlighet att bygga ett entresolplan över halva bakre delen av lokalen där vi skapade plats för kontor. Ett kontor som enbart är avskilt från besökare genom glasade balkongräcken. Personalen ville känna sig nära sina kunder. Entréplan planlades för reception, väntplatser, ”shops”, konferensrum, pentry/kafé och utställningshall som enkelt kan möbleras om för modevisningar såväl som mässa. Genom en sluss, av metallkonstruktion, effektfullt upplyst kommer besökaren in i husets hjärta – mötesplatsen.

Stora bolliknande armaturer med mönster från Björn Borgs egna mönsterarkiv drar blickarna upp mot de synliga installationerna och det öppna kontorsplanet som ”hänger” över reception och entré. I den bakre turbinhallen behölls den höga takhöjden. Det skapades ljussättning för olika aktiviteter såsom Catwalk och mässa.
I ena änden hänger ett inglasat konferensrum ut över lokalen som nås via en industriell spiraltrappa.De 2 övre planen disponeras för kontor i öppet landskap och interna mötes ytor. Här används starka kulörer inne i konferensrummen. Landskapet har en lugn färgsättning med avbrott av starkt kulörta inslag i utvalda möbler och tapeter – även dessa från Björn Borgs mönsterarkiv. Det kreativa dagliga arbetet med att skapa nya mönster och modeller ska inte störas av allt för många intryck.

Fakta


Yta: 2 350 kvm
Uppdragsskeden: Ombyggnad/tillbyggnad/Inredning
Uppdragsgivare:
Björn Borg HK
Entreprenör:
FSG AB
Fastighetsägare:
Fabege
Ansvarig Inredningsarkitekt:
Catharina Witte Wardell SIR/MSA
Ansvarig Byggnadsarkitekt:
Anders Högberg SAR/MSA

# arkitektur # kontor # huvudkontor # ombyggnad # nybyggnad

Andra projekt